Eiland bloemen

Als je op Vlieland bent, kan het zomaar zo zijn dat je op een heel bijzonder plantje stuit, of dat je bloemen en planten tegenkomt die je nog niet eerder hebt gezien. Door de zilte lucht en zandgrond, groeien hier zeldzame planten. In de Kroonspolders wat een kwelder gebied is, vind je weer andere soorten dan aan de Wadkant. Ik vind het zelf erg leuk om bloemen en planten die me aantrekken door hun vorm of kleur, te bewaren. Ik maak mijn eigen herbarium.
Ook wanneer je niet op Vlieland bent, is het leuk om eens met een andere blik in je eigen woonomgeving te gaan kijken. Je zult versteld staan wat je allemaal vindt. En het leuke is door ze in een boekje te stoppen dat je er voor altijd naar kan kijken en van kan genieten. Misschien brengt het je terug naar een mooie ervaring, of bijzondere herinnering.
Maar hoe begin je eigenlijk?
Zorg voor een mooi boekje speciaal voor jou en je bloemen, gebruik een schriftje, boekje, of je Vliemeisje magazine.

Stap 1: Op Vlieland zijn een aantal beschermde planten en bloemensoorten, het is niet de bedoeling dat je deze plukt. Dit geldt ook voor soorten aan de vaste wal die zeldzaam zijn. Weet je het dus niet zeker, zoek het eerst even op. Pluk alleen het bovenste gedeelte van de plant, de wortel laten we zitten zodat de plant nog verder kan groeien. Kijk ook even rond of er meerdere van zijn, dan weet je dat het geen probleem is om er eentje te plukken.

Stap 2: Neem een papieren zak of bijvoorbeeld aluminium folie mee om de plant in te bewaren. Dit voorkomt te snelle uitdroging en zo blijven de kleuren straks beter zichtbaar. Neem een schriftje en een pen mee, zodat je kan noteren waar je hem hebt gevonden en de datum.

Stap 3: Drogen van de plant of bloem kun je doen door hem bijvoorbeeld op dik karton te leggen, hierboven op nog een laag karton en een dik boek of iets anders zwaars. Wacht minimaal 14 dagen en open dan voorzichtig het karton of boek.

Stap 4: Nu de plant of bloem gedroogd is, kun je hem bijvoorbeeld met washi tape in jouw Vliemeisje magazine plakken, of in een mooi lijstje, of er een sieraad van maken met hars.

Veel plezier
Liefs Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *